donderdag 1 maart 2012

Wie weet wat jij doet op het Internet... stop tracking

foto: Eirikref Flickr CC
Heb je je ooit afgevraagd wie jouw online bewegingen volgen - wie er kijken naar de sites die je bezoekt, de koppelingen waarop je klikt en de items die je koopt? Tenzij je al actieve stappen hebt genomen om deze "tracking" te stoppen, is het antwoord: bijna iedereen.

Privacy voorstanders hebben hard geroepen om ons bewust te maken van de mate waarin we allemaal tracking online verhogen. Browserfabrikanten zoals Mozilla zijn ook bezig om de consument bewust te maken van wat er gebeurt achter de schermen op het web. Mozilla maakte daarom de "Do Not Track header", die nu is overgenomen in bijna alle belangrijke browsers. Firefox's moederbedrijf heeft onlangs ook de Collusion add-on vrijgegeven. 

Collusion is een Firefox add-on waarmee je precies zien wie er jouw bewegingen online bijhouden. Het stopt websites niet van het bijhouden van jouw activiteiten, maar als Collusion je laat je zien wat er gebeurt als je surft op het web zonder tracking bescherming, zul je waarschijnlijk iets willen dat sites kan stoppen van het bijhouden van jouw online activiteiten. 

Niet alle web-tracking is slecht. Sommige diensten zijn afhankelijk van de gegevens van de gebruiker om te functioneren. Bijvoorbeeld: als je gebruik maakt van Facebook en wil je gebruik maken van de Like knop, moet Facebook cookies gebruiken om bij te houden wie je bent. Wat Mozilla wil laten zien met Collusion is het feit dat de meeste tracking gebeurt zonder dat de gebruikers daar kennis van hebben of toestemming voor hebben gegeven. 

Het plaatje hiernaast geeft aan welke websites mij volgden nadat ik mijn standaard sites had bekeken. Via iGoogle werd ik dankzij mijn "weer en verkeer" apps al door 5 sites getracked. 

Als deze mate van tracking je stoort zijn er enkele stappen die je kunt nemen om dit te stoppen. De eerste zou zijn om in je browser het accepteren van cookies van derden uit te schakelen. Jammergenoeg, terwijl dat een stap in de goede richting is (en je verliest geen functionaliteit zoals met de andere oplossingen), weten sommige minder scrupuleuze adverteerders, waaronder Google, deze maatregel te omzeilen. 

Voor completere oplossing heb je een ​​add-on nodig, zoals Ghostery of Do Not Track Plus, die beide beschikbaar zijn voor de meeste web-browsers. Het belangrijkste nadeel van beide oplossingen is dat er bepaalde functionaliteit in de browser verloren gaat. In het Facebook voorbeeld, als Ghostery Facebook scripts blokkeert dan kun je de Like knoppen niet meer gebruiken. Gelukkig kun je zelf, voor zowel Ghostery als Do Not Track Plus, bepalen welke sites worden geblokkeerd. Ik raad aan alles te blokkeren. Als je dan iets tegenkomt dat niet werkt, klikt je op het Do Not Track Plus-pictogram om de blokkeer-opties aan te passen. Bijvoorbeeld: Facebook, zodat de knoppen werken. Op die manier blijf je beschermd tegen de overgrote meerderheid van onzichtbare tracking-sites, maar kun je lekker surfen en gebruik maken van de sites die je vertrouwt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten